PRIMARIA COMUNEI CISLAU

Judetul Buzau

TURISM

    Cinci argumente in favoarea Cislaului
  • Amplasarea geografica minunata
  • Locuitorii Cislaului sunt ospitalieri, talentati si prietenosi
  • Zona cuprinde ape curgatoare, dealuri line, paduri de foioase si conifere, lacuri, indicatoare si poteci marcate care vin in ajutorul fotografilor, biciclistilor sau drumetilor
  • Monumente istorice
  • Cislaul si imprejurimile sale pot fi vizitate pe tot parcursul anului
    Draga Calatorule,
    Te invitam sa descoperi Cislaul pas cu pas, sa calatoresti in liniste si sa admiri frumusetea tinuturilor sale incarcate de istorie...
    Departe de a fi o destinatie obisnuita pentru vacanta, Cislaul continua sa fascineze si sa atraga turisti din toate colturile tarii, atat prin peisajele de o frumusete coplesitoare cat si bogatei sale istorii.
    Farmecul vechilor vestigii ale trecutului peste care trecerea timpului si-a lasat necrutatoare ampreta, te va intampina cu glorioasele legende de vitejie, lupta si dragoste.
    Este foarte greu sa iei o decizie in ceea ce priveste vizitarea localitatii Cislau. Pe de o parte, plaja si raul Buzau in nuante de albastru si verde te imbie la relaxare, iar pe de alta parte traseele turistice te invita sa descoperi unele dintre cele mai interesante obiective turistice ale imprejurimilor Cislaului.
    Daca te afli in cautarea unui loc de vacanta ideal pentru excursii turistice montane, Cislaul este destinatia perfecta.
    Pe culmile din imprejurimile Cislaului nu exista altceva decat frumusete pe care nu o poti descrie in cuvinte.
    La cerere, poti petrece timpul liber colindand imprejurimile pitoresti, insotit de ghidul turistic montan din cadrul Primariei Cislau judetul Buzau.
    Si toate acestea, pentru ca tu calatorule, sa te poti bucura cu adevarat de vacanta mult visata si sa doresti sa fii alaturi de noi an de an ...
    Prieten drag, calatorie placuta !

                                                     PRIMARIA COMUNEI CISLAU


    La Cislau cine a venit, revine!

    Marturisesc, Cislau merita multa atentie.
    Nicaieri nu este un aer asa bun cu dimineti tulburate doar de pasarile padurii.
    Avem zile cand cerbul sau caprioarele, starabatand padurile, se opresc din mersul lor si privesc drumetii ce hoinaresc pe carari uitate, avem si nopti cand ursul sau lupul privesc din desisul padurii focul de tabara al turistilor ce s-au campat in pajistile Cislaului.
    Sa nu mai povestesc despre aburii usori ai zorilor, ridicandu-se de pe poienele pline de roua, de lungile umbre ale inserarii, cand padurea se revarsa peste vale, de tainicul clipit al stelelor, de fosnetul brazilor, de zapezile necalcate si de cate si mai cate.
    Pentru cei ce l-au cunoscut, Cislaul ramane viu imprimat in amintire, ca o localitate cu gospodari taranesti ce prin curatenie si admosfera, iti amintesc de vremuri pline de farmec si de un parfum specific cu care nu te poti intalni nicaieri in vreun alt colt din tara..
    Localitatea Cislau este una dintre cele mai captivante tinuturi de pe Valea Buzaului. Indiferent de anotimp, indiferent de pasiune, indiferent ce drumuri sau carari ii strabati.
    E destul sa inchizi ochii si sa soptesti in minte "Cislau" si iata, el reanvie, intreg si pitoresc, asa cum s-a infatisat ochilor, in culorile sale cromatice...
    Simti aerul curat, revezi padurile de conifere si foioase cu umbrele tacute care te fac sa te gandesti la "Legendele Cislaului" sau reanvie, pe limba aroma si dulceata cu iz atat de specific, a rachiului de pruna, preparat dupa o reteta locala.
    Aici traditiile si mestesugurile s-au pastrat tefere, iar turismul cunoaste o dezvoltare importanta. In prezent exista in cadrul localitatii Cislau o sectie de "turism-montan" si o "grupa de cercetasi".
    Drumetiile, montain bike-ul, raftingul, coboratul pe pluta, cicloturismul si mancarurile specifice acestor locuri fac ca  "Depresiunea Cislau" sa fie irezistibila.
    Iubitorii turismului ecvestru stiu ca in Cislau exista o renumita herghelie de cai pur sange englez.
    Intr-adevar, te-ndrepti spre Cislau simplu excursionist si te-ntorci un indragostit al culorii, al armoniilor coloristice, al umbrelor colorate sublim.
    Nu vreau sa va insir toate atuurile Cislaului. Vreau doar sa va spun, simplu, la fata locului:
        Bine ati venit la Cislau !
                 
            Jrs. MATEI TUDOR
            GHID TURISTIC MONTAN           

    Cislau, 2007


    Persoane de contact:
  • Primaria comunei Cislau, Judetul Buzau
    • Prof: Dragomir Eusebiu
    • Tel: 0744-356.758
  • Jandarmeria montana Cislau
    • Plt. adj. Bratu Dorin - sef post
    • Tel: 0721-473.143
  • Judo Club "Zenit" Cislau Sectia "Turism - Montan"
    • Jrs. Matei Tudor
    • Tel: 0740-248.725


Harta traseelor turistice

    Trasee turistice din imprejurimile localitatii Cislau, judetul Buzau
    Turistii care sosesc pentru prima data in Depresiunea Cislau vor constata ca aceasta este orientata pe directia V-E  in lungul vaii Buzaului, avand culmi domoale acoperite cu livezi si vii, cu paduri pe pantele abrupte si cu sate dese.
    Depresiunea se intinde de la V la E pe 10 Km, iar de la N la S pe 5 km.
    La S si E se margineste cu dealurile Laposului care prezinta latura de V a dealurilor Ciolanului. Spre N se afla dealurile Ursoaiei si Chiliilor care ating inaltimea cea mai mare in Vf. Baidea (661 m), iar la V este marginita de dealurile Salciei care ating inaltimea maxima in Muchea Nicovanului (532.7 m). Spre NV depresiunea este inchisa de dealurile Gornetului, iar spre V comunica cu zona depresionala Calvini. Spre S comunica cu depresiunea Sangeru-Lapos, iar spre E cu depresiunea Parscov in care se trece prin zona de la Ciuta.
    Depresiunea Cislau a fost modelata in etape succesive de apa Buzaului care a creat pe partea dreapta cateva trepte (terase) cu aspect de camp netet.
    Partea stanga este mai dreapta si are contact direct cu dealurile Ursoaiei si Chiliilor.
    Depresiunea este asimetrica, fiind mai extinsa in dreapta raului Buzau. Cea mai mare inaltime corespunde Vf. Baidea, iar cea mai coborata corespunde cu coborarea raului Buzau din depresiune (240 m).
    Cele doua terase ale raului Buzau au o dezvoltare asimetrica. Prima terasa, terasa de lunca, are inaltimi de la 1.2 m pana la 3.5 m si este dezvoltata cu precadere pe stanga raului Buzau, in preajma localitatilor Rusavatu si Ursoaia.


Depresiunea Cislau

    A doua terasa, cu inaltimi de la 10 la 15 m alcatuieste partea cea mai extinsa a depresiunii, pe ea fiind aplasate localitatile Cislau si Viperesti si principalele terenuri agricole.
    In zona depresiunii Cislau datorita reliefului, exista un climat asemanator celui din Anglia (cu veri mai racoroase, mai multa umiditate, ceata) fapt ce a permis cresterea cailor de curse pur-sange englez.
    Reteaua hidrografica a depresiunii Cislau este tributara raului Buzau care izvoraste din colina ardeleana a muntilor Ciucas (Tataru Mare). Pe teritoriul depresiunei Cislau are loc confluenta raului Buzau cu paraul Basca Chiojdului, in fata izvorului Carnu.
    Cea mai mare parte a localitatii Cislau este situata in depresiunea Cislau.
    Depresiunea Cislau se afla situata la 48 Km de orasul Buzau, pe D.N.10 Buzau- Brasov, si la 22 Km. de orasul Nehoiu.
    O.G. Lecca, in "Dictionarul istoric, arheologic si geografic al Romaniei", tiparit in 1937, mentioneaza ca "numele comunei Cislau ar deriva de la slavonescu "cislo" si moldovenescu "cisla". Pentru plata birului, repartitia contribuabililor se facea colectiv, pe judete sau targuri si sate, pe cisla (sec.XVI - XVIII). Cislo - explica autorul -  corespunde rolului de impunere de astazi (1937)".
    Tot din acelasi dictionar reiese ca Cislaul dateaza din oranduirea feudala si ca aici exista schitul Aninoasa care a fost desfiintat in secolul al XVI - lea, precum si resturi din curtile intarite ale Doamnei Neaga, pe la sfarsitul sec. XVI - lea, in satul Buda-Craciunesti. Tot in satul Buda-Craciunesti, in ruinele bisericii vechi s-ar fi aflat si mormantul Doamnei Neaga.
    Cislaul a apartinut in primele decenii ale sec. XVI - lea, clucerilor Vlaicu Tataru si Mitrea Vornicu (oameni  de incredere al lui Mircea al II - lea - cunoscut si sub numele de Ciobanu - care a domnit in Tara Romaneasca intre anii 1545-1553 si 1558-1559, impreuna cu sotia sa Doamna Chiajna), iar ceva mai tarziu a apartinut domnitorului Mihnea Turcitul (care s-a casatorit in anul 1582 cu Doamna Neaga).
    Primele urme de locuire umana din zona Cislaului au fost descoperite pe platoul de langa actuala statie CFR Cislau.
    O descoperire de senzatie pentru zona Cislaului a fost facuta in anul 1959 cand cetateanul Necula Constantin in timp ce sapa fundatia pentru casa a descoperit un mormant de inhumatice, avand ca inventar arheologic o sabie de fier si aproape 200 de sageti din bronz in 3 muchii.
    Ca asezare stabila, Cislaul dainuie din epoca feudala, documentar numele satului aparand pentru prima oara intr-un hristov emis de domnitorul Vladislav al III - lea (1523-1525).
    Din comuna Cislau mai fac parte satele: Buda - Craciunesti - la 9 Km. de Cislau (format in jurul anului 1580, cand Doamna Neaga a construit o biserica pentru calugari), Barasti (numele este luat de la apa Barasca), Gura Bascei (aflata la confluenta raului Buzau cu paraul Basca) si Scarisoara (numele provine de la scarile pe care localnicii satului le-au sapat in dealul Seciu pentru a putea trece in satul Buda).
    Pasunile bogate si manoase, livezile intinse, padurile au apartinut pe rand domnitorilor, manastirilor si boierilor. Anii 1864, 1877, 1907 si 1944 au foat momente de apriga lupta si speranta in viata locuitorilor cislaieni.


Interiorul unei case

    Herghelia Cislau a fost infiintata in 1894. Din crescatorie de cai s-a transformat cu timpul in statiune de monta si, din anul 1945, sub tutela Ministerului Agriculturii se infiinteaza herghelia "pur sange englez" - cai de galop necesari Hipodromului republican. Caii din Cislau au capatat o faima mondiala ocupand din anul 1951 numeroase premii si locuri I.
    In zona Cislaului, folclorul este bine reptezentat. Unele dansuri au fost bine conservate, imbogatite si cristalizate in forme artistice ca: "Braul", "Ciobanasul", "Sarba numarata" etc. Strigatele in cadrul dansurilor popuare sunt ritmate temperat cu voce tare si sunt sincronizate perfect in ritmul dansului si al muzicii.
    Vizitat in orice anotimp, mai ales primavara si toamna, Cislaul i se intipareste in memoria turistului prin bogatia si varietatea cromatica cu care natura isi schimba straiul.
    Daca nu pana demult localitatea avea case albe si prispe acoperite cu tigla sau uneori cu sindrila de brad sau molid, astazi Cislaul se mandreste cu un centru civic modern, cu blocuri si cladiri impunatoare.
    Din Cislau se pot organiza excursii turistice in imprejurimi unde, in ascuzisul padurilor, turistul poate intalnii lupi, mistreti, vulpi, ursul brun, caprioare, acvile etc.
    Pentru turistii care doresc sa cunoasca meleagurile Cislaului indicam urmatoarele trasee turistice :
  • Traseul turistic numarul 1
    PRIMARIA CISLAU - SATUL RAPILE - MANASTIREA CARNU
    Marcaj: Cruce galbena
    Durata: 1 ½ - 2 ore
    Caracteristici: Traseu nerecomandabil iarna. Vara accesibil tuturor turistilor.
    Unul dintre cele mai "batute" drumuri porneste din fata Primariei Cislau si duce la Manastirea Carnu. Acest traseu turistic este marcat cu cruce galbena. Punctul de plecare se afla la intersectia D.N. 10 cu strada Culturii, de langa Primaria Cislau.


Primaria Cislau

    De aici se merge catre satul Ungureni, pe Calea Mihai Viteazu (DN 10) pana la intersectia cu str. Moldoveni. Traseul continua pe aceasta strada. Dupa 5-10 min. de mers se ajunge la trecerea caii ferate care se traverseaza si se continua drumul spre stanga, pana la intersectia unde se afla amplasata o cutie postala. Se continua drumul spre stanga, pe langa cutia postala (nu pe cel din dreapta unde se afla o fantana), pana se ajunge din nou la calea ferata. Se traverseaza linia ferata si imediat se porneste spre dreapta, pe langa calea ferata, pe o carare care duce la podul de fier ce traverseaza paraul Basca. Ajunsi langa pod, se traverseaza linia si se traverseaza podul de fier pe partea dreapta, in sensul de mers. Dupa zece metrii de la traversarea podului se intalneste o borna, pe dreapta, care indica ca drumul continua catre dreapta, spre raul Buzau, pe o carare de picior ce trece printr-un palc de padure. Dupa alte 10 minute de mers, se ajunge la "Puntea de la Rapi" ce traverseaza raul Buzau. Imediat, dupa trecerea puntii, se urca pe cararea dinspre dreapta pana se ajunge sus pe platou unde se gaseste o bancuta construita chiar langa aceasta carare. Dupa un mic popas la bancuta de pe platou, de unde se poate admira varsarea parului Basca in raul  Buzau, se porneste mai departe, drept inainte, spre satul Rapile. Se trece de "gradina popii" care se afla pe partea stanga si, dupa un urcus mai accentuat, se ajunge la intrarea in sat unde se afla amplasata, chiar langa carare, o bancuta de lemn construita langa un nuc, pentru ca trecatorul sa se poata odihni dupa efortul depus. Dupa un mic popas, se continua drumul urcand inainte pe langa stalpii de telefon pana se ajunge la drumul care duce in sat. Se merge pe acest drum pana la intersectia cu primul drumul care face spre dreapta, dupa care se continua drumul spre dreapta, mergand usor pana se ajunge la o noua ramificatie. Se urca domol pe cea din stanga (nu se coboara pe cea din dreapta) pana se ajunge la o noua intersectie. De aceasta data se continua drumul pe ulita din dreapta (nu pe cea din stanga, care duce in centrul satului), pana la iesirea din satul Rapile. Ajungandu-se la iesirea din sat, se va continua drumul urcand pe drumul de care care face spre stanga si nu dupa mult timp se ajunge la parapetul construit deasupra satului Rapile. Din acest punct se continua drumul spre Poiana Ulmului unde se afla un mic lac (vara este posibil ca lacul sa fie secat). Se trece pe langa acesta, prin partea dreapta si se continua drumul spre Manastirea Carnu, pe plai, in directia Nord, pana se ajunge la Stana lui Badea Posea, unde drumul incepe sa coboare, ocolid stana prin stanga. Se coboara pe langa stana, cu precautie datorita cainilor, pana se ajunge la intersectia cu drumul care vine din partea stanga, dinspre satul Tega, si care duce la Manastirea Carnu. Este un drum de tara, pe care poate circula masina. De la aceasta intersectie, se va merge pe drum spre dreapta, cand coborand, cand urcand, pana se ajunge la Manastirea Carnu unde, la intrare, se afla construite o fantana pentru a potoli setea calatorului, o canapea ca trecatorul sa se poata odihni si o troita pentru ca drumetul sa se poata reculege spiritual. Manastirea Carnu este situata intr-o pajiste intinsa, usor valurita, la marginea padurii pe culmea dealului Blindisel (825m). Manastirea este amplasata intr-un loc linistit si singuratic, iar langa manastire se afla un izvor cu apa foarte buna de baut. Manastirea Carnu este ctitoria domnitorului Mircea Ciobanu si a sotiei sale Doamna Chiajna, pe locul celor mai vechi sihastrii din Muntii Buzaului si Codrii Cislaului. In anul 1546, in a doua perioada de domnie, Mircea Ciobanu a ridicat si  biserica Manastirii Carnu, mentinand Hramul Vechii biserici de lemn Sf.Arh.Mihail si Gavril.
    Datorita degradarilor survenite odata cu trecerea timpului, in anul 1643, domnitorul Matei Basarab face unele reparatii si danii pentru calugarii si sihastrii din imprejurimi. Dupa anul 1800 manastirea decade fiind ocupata vremelnic de catre calugarii greci, apoi este parasita. Dupa aproape 140 de ani de la incetarea activitatii monahale acest asezamant a fost redeschis la 1 martie 1991 la initiativa Preasfintitului Epifanie Norocel episcopul Buzaului, iar la 14 octombrie 1991 s-a oficiat prima slujba religioasa. Legenda spune ca in timpul unei invazii otomane, Doamna Chiajna, avand asupra sa documente importante ale tarii s-a ascuns in turla bisericii. Fiind nevoita sa stea ghemuita intr-un spatiu foarte ingust dintre peretii turlei, cu nasul lipit de perete, Doamnei Chiajna i s-ar fi turtit nasul devenind carn. De la aceasta intamplare ramasa in memoria locului si dovedind patriotismul Doamnei Chiajna, numele de "Carnu" a fost atribuit sfantului lacas. O alta varianta pentru drumetul care doreste sa ajunga la Manastirea Carnu, este cu plecare tot din fata Primariei Cislau. Dar de aceasta data se merge pe str. Culturii pana se ajunge la clopotnita bisericii Sfanta Maria pe sub care se trece si, trecand si pe langa biserica, se coboara in statia CFR Cislau. De aici, se continua drumul pe langa linia de cale ferata catre NV, pana la trecerea de "cale ferata" unde se intalneste traseul principal si pe care se va continua drumul.
  • Traseul turistic numarul 2
    STATIA CFR CISLAU - CENTRUL CIVIC CISLAU - COMPLEXUL TURISTIC "2 D"
    Marcaj: Punct rosu
    Durata: 1 ora
   Caracteristici: Traseu accesibil tuturor turistilor in tot timpul anului. Din statia CFR Cislau se urca pe drumul ce duce la Biserica "Sf. Maria" Cislau, se trece pe sub clopotnita bisericii si se merge pe str. Culturii, tinand marcajul, pana se ajunge in centrul civic unde intalnim traseul turistic nr. 6 (triunghi rosu).


Biserica Sfanta Maria Cislau
    Biserica Sfanta Maria Cislau.
    Se viziteaza Monumentul Eroilor din primul Razboi Mondial si se continua drumul, alaturi de traseul turistic nr. 6, mergand spre SE, pe Calea Mihai Viteazu. Dupa cca. 20 min. se ajunge la "capu satului" unde se afla Dispensarul Veterinar. In acest loc traseul se desparte de traseul nr.6 (triunghi rosu) care urmeaza drumul judetean spre dreapta si continua drept inainte, pe DN 10. Se trece peste podul care traverseaza izvorul Barasca si se intra in Cartierul Nou, unde casele au fost facute dupa Revolutie. Dupa ce se iese din localitatea Cislau, traseul continua tot pe D.N. 10, avand pe ambele parti ale drumului plantati nuci falnici, sub al caror coronament turistul se poate adaposti de soare si chiar face un popas. Si cand nici cu gandul nu te-ai gandi, se ajunge la traversarea unei linii ferate. Se traverseaza linia ferata si dupa 10 minute de mers se ajunge la Complexul Turistic "2 D" care se afla amplasat pe partea stanga a drumului, in sensul de mers.


Complex Turistic "2D"
  • Traseul turistic numarul 3
    PRIMARIA CISLAU - LEGENDELE CISLAULUI
    Marcaj: Punct albastru         
    Durata: ¾ - 1 ora
    Caracteristici: Traseu accesibil tuturor turistilor in tot timpul anului.
    Traseul turistic, marcat cu punct albastru, porneste din dreptul Primariei Cislau, de la intersectia D.N. 10 cu strada Culturii. Din acest punct de plecare, turistul se indreapta catre satul Ungureni, pe Calea Mihai Viteazu (DN 10), alaturi de traseul nr.1 (cruce galbena), pana la intersectia cu str. Moldoveni.
    De la aceasta intersectie, traseul continua inainte pana la intersectia cu str. Ungureni. Se traverseaza DN 10 pe partea stanga, in sensul de mers, si se continua traseul pe strada Ungureni pana la terminarea acesteia, cand intalneste din nou DN 10.
    La intersectia acestora, se continua drumul catre stanga, dar pe partea stanga a DN 10. Dupa circa 5-10 minute, pe partea stanga se poate vedea Balastiera Cislau, pe langa care se trece si se continua drumul spre podul care traverseaza paraul Basca Chiojdului.
    Dupa ce se trece podul si se ajunge in dreptul benzinariei, care se afla amplasata pe partea dreapta a drumului DN 10 (Buzau-Brasov), se coboara catre stanga, spre paduricea de pe malul stang al paraului Basca.
    De aici se continua drumul pe carare, prin padurice, spre amontele paraului Basca, pana se termina copacii.
    De la ultima salcie (de pe dreapta), se mai merge  inainte cca. 5 minute, dupa care drumul face catre dreapta urcand la sosea. Dupa traversearea soselei, se ajunge la coltul gardului unei gospodarii. De aici se urca pe langa gospodarie, pe drum, pana unde se termina gardul, dupa care se urca usor spre dreapta.


Spre "Legendele Cislaului"

    Dupa alte 5 minute de mers se ajunge intr-o poiana unde se afla amenajata o scena pentru Serbarea folclorica traditionala anuala denumita "Legendele Cislaului" si unde se sfarseste traseul turistic.
  • Traseul turistic numarul 4
    STATIA CFR CISLAU - VF. BAIDEA - MANASTIREA CARNU

    Marcaj: triunghi albastru
    Durata: 2 ½ - 3 ore
    Caracteristici: Traseu recomandat iarna turistilor bine pregatiti si echipati. Vara accesibil tuturor turistilor bine echipati.   
    Un traseu de dificultate medie, ce ii ofera turistului o imagine inedita asupra paraului Basca, dar si o priveliste minunata a Dealului Baidea, este cel care porneste din Statia CFR Cislau si este marcat cu triunghi albastru.
    Traseul conduce turistul pe langa linia de cale ferata catre NV, paralel cu traseul nr. 1 (cruce galbena), pana in punctul "la trecerea de cale ferata". Aici traseul nr.1 face spre dreapta, iar traseul triunghi albastru mentine linia ferata pana aproape de podul de fier, unde se intalneste din nou cu traseul cruce galbena (nr.1), la o noua trecere a caii ferate.
    Din acest punct si pana la puntea de la satul Rapile, ce traverseaza raul Buzau, ambele trasee merg in paralel.
    Imediat, dupa trecerea puntii, trseele turistice se despart. Primul traseu, cruce galbena, continua drumul inainte, iar cel de-al doilea traseu, traseul nr.4 (triunghi albastru), face la dreapta pe langa malul raului Buzau pana intalneste izvorul Carnu. Dupa trecerea izvorului care se revarsa in raul Buzau, traseul continua pe malul stang al izvorului Carnu, pe un drum de car ce il conduce pe drumet pana in padurea Baidea.
    Nu dupa mult timp se ajunge in punctul numit "La trei izvoare". De aici traseul continua in urcus spre dreapta, traversand un izvor care pe timp de vara poate fi secat, pe drumul de car, dar dupa cateva minute de mers, traseul coteste spre stanga, urcand lent pana in locul numit "La Kileru".
    Aici, pe partea dreapta, in sensul de mers, se gaseste "Fantana lui Kileru".
    Dupa un mic popas, se continua drumul de car care nu dupa mult timp va face catre dreapta si apoi spre stanga, catre liziera padurii.
    Odata intrat in codrul verde, turistul se poate bucura de linistea padurii, de cantecele pasarelelor si, plin de voiosie, poate continua traseul catre Vf. Baidea, pe marcaj triunghi albastru.
    Traseul continua intr-un urcus serpuitor pana se ajunge in Vf. Baidea. In acest varf, pana nu demult exista un parapet ca punct de observatie si belvedere pentru toata zona depresiunii Cislau.


Vf. Baidea

    Dupa un popas binevenit, drumetul poate continua traseul mergand catre Nord, pe Culmea Baidea, pana intalneste o formatiune stancoasa denumita "Pietrele fiarei".
    Din acest loc traseul devine mai comod intrucat se coboara pe un drum de car pana se va ajunge la liziera padurii, pe Culmea Ulmetului. De pe aceasta culme, catre stanga se pot vedea Stana lui Badea Posea si Manastirea Carnu, iar spre dreapta, satul Rusavatu si drumul care urca catre satul Muscel, ambele sate apartinand de comuna Viperesti.
    Continuand traseul turistic, drumetul poate admira natura in toata splendoarea ei. Nu dupa mult timp, traseul paraseste culmea si urca usor, catre stanga, printr-o  padure de fag spre Vf. Ulmetului, apoi il conduce pe turist, pe carare, pana aproape de plaiul manastirii. Dupa ce se iese in plai, drumul urca spre dreapta pana se ajunge la locul numit "La sonda", adica intr-o frumoasa poiana unde odata functiona o sonda. Langa acest loc, in partea dreapta se afla amenajat un mic teren de fotbal, pentru locuitorii care vin aici cu animalele la pascut.
    Ajunsi pe drumul care duce catre satul Panatau, pe langa releu, traseul face imediat spre stanga, coborand lent catre manastire. Dupa cca. 5-10 minute se ajunge deasupra Manastirii Carnu unde drumetul va face un popas pentru a admira peisajul inconjurator. Pana la poarta manastirii, urmand drumul, se mai fac aproximativ 10 minute.


                                            Manastirea Carnu                                             

    La poarta din fata Manastirii Carnu, langa fantana amenajata special pentru drumetul calator care vine in pelerinaj la aceasta manastire, traseul se uneste cu traseul nr. 1 (cruce galbena).
  • Traseul turistic numarul 5
    PRIMARIA CISLAU - MUCHEA BALOS - MUCHEA NICOVANU - MUCHEA INALTA - MUCHEA BABEI - SATUL VALEA ANINOASEI - CENTRUL CIVIC CISLAU
      
    Marcaj: banda rosie
    Durata:  3 ¾  - 4 ½
    Caracteristici: Traseu recomandat iarna turistilor bine pregatiti si echipati. Vara accesibil tuturor turistilor bine echipati.
    Acest traseu, marcat cu banda rosie, este un traseu foarte frumos, relativ dificil, care permite atingerea Muchei Nicovanului ( 532.7 m). Traseul incepe de langa Primaria Cislau, pe un drum de car ce porneste de langa casa d-nei Mitroiu Maria si continua in urcus spre padure, alaturi de traseul nr. 8 (punct galben).
    Dupa 10 minute de mers, traseul se desparte de traseul punct galben (nr.8), care urca spre stanga, la Muchea cu Pietre.
    Traseul banda rosie continua printr-o padure de fag, la inceput pe o panta usoara, ajungand pe ultima portiune tot mai abrupt spre dreapta, pana sus pe creasta, unde se intalneste cu alta carare. La un moment dat, traseul face catre dreapta, spre Muchea Balos. Din acest loc se pot vedea satul Gura Basceii si comuna Calvini, dar si paraul Basca si satele Poienii de Jos si Poienii de Sus, Maruntisu si chiar orasul Patarlagele.
    Traseul continua de aceasta data inapoi, pana cand face catre dreapta, apoi spre stanga, coborand lin printr-o padure de conifere. Dupa o ora de la plecare, si cca 30 min. din Muchea Balos, se ajunge la Fantana Namoale. La aceasta fantana se poate face un mic popas si se pot reface proviziile de apa, deoarece pana la terminarea traseului si intrarea in satul Valea Aninoasei, nu se mai gaseste apa potabila.
    De la fantana, traseul scurteaza drumul si urca abrupt pana la reantalnirea cu acesta, dupa care mersul devine acela mai lejer intrucat traseul turistic continua pe acelasi drum, care urca si face catre stanga, spre "fagul lui Aurica".
    Se continua mersul pe acest drum pana se ajunge la o plantatie tanara prin care se trece spre directia Sud, unde reantalnim marcajul turistic si totodata drumul. Se continua traseul spre directia SV pana se ajunge la Muchea Nicovanu.
    De la Muchea Nicovanu, unde se poate face un mic popas pentru refacere, se continua drumul catre stanga, spre directia S. Traseul urca lent, apoi coboara intr-o sa denumita "La Sonda".
    Aici, in dreapta, se afla o frumoasa poiana care are in mijloc un micut lac, in care iarna se poate patina, dar care pe timp de vara s-ar putea sa fie secat datorita temperaturilor ridicate.


Lacul de la Sonda

    Din sea, spre stanga, coboara o carare pana in drumul forestier Aninoasa, drum care il conduce pe drumet pana  in capatul satului Valea Aninoasei (pe strada Aninoasa). Totusi, traseul banda rosie nu coboara pe aceasta carare, ci continua inainte, urcand pe un drum de exploatare forestiera pana se ajunge in "Calea Salcii".
    Urcand pe Muchea Inalta, se poate admira peisajul inedit, dar si satele care se vad in departare: spre stanga satul Buda - Craciunesti, iar spre dreapta satul Salcia. Coborand in traseu, turistul va continua drumul. Traseul, la inceput coboara spre SE, apoi urca si coboara pana se face o trecere spre cealalta latura a potcoavei (acest traseu este in forma de potcoava, semicircular) si se ajunge sus in Muchea Babei. Aici, se poate face un popas dupa care drumetul va continua drumul ceva mai usor, intrucat din acest punct traseul coboara.
    Dupa 30 minute de coborat se ajunge intr-o padure de brad si apoi in locul numit "La Nisipuri", de unde se poate vedea intreaga depresiune a Cislaului.                 
    Din acest loc drumul face catre stanga, pe coama, pana in locul numit "Zarzarici", pe unde se coboara in satul Valea Aninoasei.
    Se trece peste podul care traverseaza izvorul Aninoasa si se ajunge pe strada Aninoasa, apoi se merge intr-o coborare lenta si placuta pana la finele strazii, dupa care se intra pe Calea Mihai Viteazu, in centrul localitatii Cislau.
    In acest loc se intersecteaza cu traseul turistic nr. 6 (triunghi rosu) ce traverseaza satul Scarisoara si ajunge in satul Buda - Craciunesti, la Ruinele Manastirii "Doamnei Neaga".
  • Traseul turistic numarul 6
    PRIMARIA CISLAU - CENTRUL CIVIC CISLAU - SATUL SCARISOARA - VF. SECIU - SATUL BUDA CRACIUNESTI - DRUMUL "VALEA ZIDULUI" - RUINELE MANASTIRII  "DOAMNEI NEAGA".

    Marcaj: triunghi rosu          
    Durata: 3 ore
    Caracteristici: Traseu accesibil turistilor foarte bine pregatiti in tot timpul anului.
    Prima parte, cca. 9 Km se desfasoara pe drumul judetean ce leaga localitatea Cislau de satul Buda-Craciunesti.
    Traseul turistic este marcat cu triunghi rosu si porneste din fata Primariei Cislau, pe D.N. 10 (Calea Mihai Viteazu).

          

La Salcie     

    Trece prin centrul civic al localitatii si la Monumentul  Eroilor se intalneste cu traseul turistic nr.2 (punct rosu) care duce la Complexul Turistic "2 D".
    In paralel cu acesta, traseul strabate partea sudica a localitatii pana se ajunge la "capu satului" unde, in dreptul statiei de autobuz de langa dispensarul veterinar, se desparte de traseul nr. 2, facand catre dreapta, spre satul Scarisoara. Tot din acest punct mai porneste catre satul Buda - Craciunesti si traseul turistic nr. 7 ( triunghi albastru), traseu ce trece prin satul Barasti si traverseaza culmea Galmea, ajungand pe "Poteca Zidului" si, de aici, direct la Ruinele Manastirii "Doamnei Neaga".
    Mergand in paralel cu traseul triunghi albastru pana la prima intersectie, cca. 10 minute, traseul triunghi rosu continua soseaua drept inainte, iar triunghiul albastru face la dreapta pe drumul care trece pe langa cimitirul localitatii Cislau, situat pe partea dreapta a drumului, in sensul de mers, si care traverseaza satul Barasti. 
    Dupa alte 15 minute de mers, se trece podul ce traverseaza izvorul Barasca si numai dupa alte 5 minute se ajunge in dreptul scolii din satul Scarisoara care se afla pe partea dreapta a drumului.
    Nu dupa mult timp, tot pe partea dreapta, se va arata si Biserica si Cimitirul satului Scarisoara, alaturi de casa parohiala. Lasand in dreapta "Ulita Gogilor", traseul continua drept inainte pana cand, pe partea stanga, apare Caminul Cultural al satului. Din acest punct, drumul urca spre dreapta, la inceput lejer, apoi din ce in ce mai abrupt pana se ajunge la iesirea din satul Scarisoara unde, in dreptul fantanii "La Dorobantu", drumul face catre stanga intrand in padurea Seciu.
    Traseul continua pe drumul judetean prin padure, urcand domol catre Vf. Seciu. Dupa cateva minute de mers, pe partea stanga, intr-o curba care face spre dreapta, se gaseste un loc de popas amenajat, ce-l pofteste pe turist la o binemeritata odihna. Din acest loc se poate ajunge la "Piscul lui Chirazid" si Valea Poienitei unde se afla Stana lui Mitu Baciu.
 

Spre Varf
 
    Mergand mai departe pe traseu, drumul continua serpuitor inainte si spre dreapta pana se ajunge sus in Culmea Seciu. De aici si pana in varf mai sunt cateva minute de parcurs, iar efortul il va rasplati pe drumet deoarece in acest loc se afla un parapet ce ofera o priveliste de ansamblu asupra locurilor din imprejurimi.
    Dupa admirarea peisajului, se merge in continuare pe drum, coborand domol pana la un nou popas amenajat. De la acest popas, drumul va face spre stanga si va cobori serpuitor pana se va iesi din padure. Din varf si pana la iesirea din padure se face 30 - 40 minute. De la liziera padurii si pana la locul numit "La salcii", pe drum, turistul mai face 5 minute. Aici, traseul intalneste alte trei marcaje turistice: "punct rosu" - traseu turistic catre Cabana Vanatorilor, "triunghi albastru" - traseu turistic catre culmea Gogosului - Cricovul Stramb - satul Tronari - Herghelia Cislau - Complexul turistic "2D" si "cruce rosie" - traseu turistic catre Saua Pietricelei, de unde se poate continua pe punct albastru (traseul turistic nr.12) pana la Fantana Hotilor si Vf. Pietrei.
    Daca toate cele trei trasee turistice pornesc catre stanga, pe drumul forestier "Limpedea-Cricov", traseul marcat cu triunghi rosu continua drumul spre satul Buda-Craciunesti trecand pe langa doua troite ridicate de sateni, constructii amplasate pe partea dreapta a drumului.            
    Izvorul ce curge pe partea stanga si care insoteste drumul pana la intrarea in sat se numeste Cricov.
    In timpul dominei Doamnei Neaga, exista in satul de "dincolo de deal" cum obisnuiau locuitorii satului Ciuciurelele (actualul sat Scarisoara) sa-i spuna, un mare mester in construirea budanelor pentru metohul calugaresc al Manastirii Aninoasa. In aceste "budane" se transportau tuica si miere de albine pentru a se putea face negot sau exporta si in alte Tari, de catre Doamna Tarii Romanesti. Deci, numele actualului sat Buda - Craciunesti vine de la acest mester in budane.
    De la intrarea in sat si pana la Brigada Silvica nr. 1 Buda, unde se afla amplasata si o cutie postala de scrisori, traseul continua pe strada Cricovului. Tot pe aceasta strada si tot pana in brigada silvica, se afla amplasata, pe partea dreapta a drumului, scoala din satul Buda.
    Ajuns la brigada silvica, turistul va face spre dreapta, pe strada Valea Zidului, deoarece traseul turistic continua pe aceasta strada. Tot in acest punct, in fata brigazii silvice, se termina traseul turistic nr. 7 (triunghi albastru) care vine tot de la Cislau, dar prin satul Barasti. Asadar, traseul triunghi rosu va merge in paralel cu traseul triunghi albastru pe strada Valea Zidului pana la intersectia cu strada Doamna Neaga.
    De la aceasta intersectie, traseul triunghi albastru continua drumul inainte, prin sat, pe strada Doamna Neaga, iar traseul triunghi rosu va face spre stanga, pe drumul forestier Valea Zidului.
    La inceput, drumul forestier urca lent catre dreapta, pana la iesirea din sat, dupa care coboara lent si, serpuitor, il conduce pe drumet printr-un peisaj pitoresc, pana aproape de locul unde se afla Ruinele Manastirii "Doamnei Neaga". De la iesirea din satul Buda si pana la ruine, mergand pe drum, calatorul va face 30 de minute, iar de unde se termina marcajul turistic de pe drumul forestier si pana la locul ruinelor, sus pe poiana, se mai face cca. 5 minute.
    Locatia se afla intr-o frumoasa poiana amplasata in dreapta drumului forestier, aproape de liziera padurii dinspre Nord.
    Odata ajuns aici, calatorul, in timp ce se odihneste si admira frumusetea peisajului, se poate intoarce in trecut, cu gandul, si se poate imagina in timpul evenimentelor ce au avut loc odinioara pe aceste meleaguri pline de istorie.
     Un fapt esential de retinut este ca acest traseu turistic se poate parcurge si cu alte mijloace de transport (masina, bicicleta, motocicleta etc.), nu numai per-pedes.
  • Traseul turistic numarul 7
    DISPENSARUL VETERINAR - SATUL BARASTI - CULMEA GALMEA - POTECA ZIDULUI - RUINELE MANASTIRII "DOAMNEI NEAGA" - SATUL BUDA - CRACIUNESTI - BISERICA VECHE

    Marcaj: triunghi albastru
    Durata: 2 ½ - 3 ore                     
    Caracteristici: Traseu recomandat iarna turistilor bine pregatiti si echipati. Vara accesibil tuturor turistilor bine echipati.
    Un alt traseu catre Ruinele Manastirii "Doamnei Neaga" este cel care pleaca din fata Dispensarului Veterinar al comunei Cislau, chiar de la intersectia D.N.10 cu drumul judetean ce porneste catre satele Barasti, Scarisoara si Buda-Craciunesti si cu ajutorul caruia se poate ajunge in judetul Prahova, si care este marcat cu "triunghi albastru". Traseul se parcurge intr-un timp mai putin sau cel mult egal cu cel care trece prin satul Scarisoara.                           
    Este un frumos traseu de acces din Cislau, prin satul Barasti spre satul Buda-Craciunesti, ocazie cu care se pot vizita si Ruinele Manastirii "Doamnei Neaga" si a Bisericii Vechi, unde a fost ingropata aceasta mare doamna a Tarii Romanesti.
    Inca de la plecare, traseul merge in paralel cu traseul nr.6 (banda rosie), pana la prima intersectie, unde acestea se despart. Daca traseul triunghi rosu urmeaza soseaua, traseul triunghi albastru face la dreapta, spre satul Barasti.
    Imediat, in dreapta se gaseste cimitirul localitatii Cislau, pe langa care se trece si se continua traseul turistic marcat, pe drumul care trece prin satul Barasti, pana la iesirea din sat unde se afla o fantana cu apa buna de baut.
    De la plecare si pana la iesirea din sat se face ½ - ¾ ore. Dupa ce se trece izvorul Barasca, se ajunge in drumul forestier Barasti si se continua mersul pe acest drum pana se ajunge la locul numit "La Bolovan".
    De aici, traseul coteste spre stanga, urcand domol, pe o carare, pana se ajunge la "Fantana Bolovanului" unde exista si un loc de popas.
    Apa din aceasta fantana este rece si foarte buna de baut. De fapt este si ultimul loc de unde drumetul se mai poate aproviziona cu apa in acest traseu.
    Traseul urca in continuare, pe aceeasi carare, inca vreo 5-10 minute pana se intalneste cu drumul de exploatare forestiera. Din acest punct traseul urmareste drumul pana se ajunge la locul numit "Taul Verde".
    Aici, drumetul poate admira un frumos lac in inima padurii. Dupa ce se lasa in dreapta "Taul Verde", traseul mai continua drumul cateva minute dupa care coteste spre dreapta (tot cu lacul pe partea dreapta) si incepe sa urce domol pana se ajunge sus, pe Culmea Galmea. Din acest loc, se traverseaza culmea pe partea cealalta si se porneste pe "Poteca Zidului", catre dreapta, trecand printr-o padure de conifere.


Taul Verde
    Dupa ce se termina padurea de conifere, traseul face spre stanga printr-o padure de foioase, iar dupa cca. 30 minute, tinand poteca si urmarind marcajul turistic, turistul ajunge la liziera padurii si, mergand inainte, dupa inca 5 minute, ajunge intr-o frumoasa poiana unde se afla Ruinele Manastirii "Doamnei Neaga".
    Doamna Neaga, dupa ce construise manastirea care i se spunea Biserica Aninoasa - Cislau, a construit alaturi si un mic schit pentru calugari. Dupa un timp, pentru a le proteja de navalirea turcilor, aceste asezaminte au fost inconjurate de ziduri groase din piatra si caramida. Si astfel acest loc a fost transformat intr-o cetate veritabila, cetate care a rezistat pana dupa moarte Doamnei Neaga in anul 1622.
    Din cauza unui cutremur de pamant puternic, cetatea a fost distrusa in totalitate. Daca pana nu demult, din cetate mai ramasese doar un zid (de unde si denumirea "Zidul Doamnei Neaga", sau "Poteca Zidului" ori "Valea Zidului"), astazi nici acel zid nu mai este intrucat locuitorii satului Buda - Craciunesti l-au distrus pentru a folosi materialul la constructia caselor. In acest loc unde a fost candva o cetate puternica, acum nu se mai vede decat fundatia acesteia, fundatie care cu timpul va fi acoperita de vegetatie si totul va ramane doar istorie si legenda.
    La ruine, traseul se regaseste cu traseul nr. 6 (triunghi rosu), care coboara spre dreapta, catre drumul forestier "Valea Zidului".


Troita "Neaga"

    Dupa popas, se continua traseul mergandu-se drept inainte, pe langa troita construita pe aceasta poiana, de catre localnicul Radu Dascalu.
    Se strabate poiana si se merge in continuare pe drumul satesc, prin satul Buda, pe strada Doamna Neaga, pana la intersectia cu strada Valea Zidului, unde se reantalneste cu traseul nr. 6 (triunghi rosu). In paralel cu acest traseu se merge cateva minute, pana se ajunge la un pod. Odata ajuns in acest loc, drumetul va parasi traseul principal si se va abate catre dreapta, urmand drumul marcat cu punct albastru cca. 50 m, pentru a vizita Biserica Veche in care a fost ingropata Doamna Neaga.

                  

Biserica veche din satul Buda-Craciunesti
                               
    Bisericuta, construita din lemn, este declarata monument istoric deoarece dateaza din anul 1791 si in ea au fost reanhumate osemintele Doamnei Neaga - Doamna Tarii Romanesti, de catre o comisie a monumentelor istorice, in anul 1936. Tot in aceasta biserica si tot in acelasi timp, au mai fost reanhumate si osemintele tatalui acestei doamne, Vlaicu Clucerul, a copiilor domniei sale precum si ale altor membrii din familie.
    Turistul, la finalul vizitei, se va intoarce pe acelasi drum pana la pod, apoi va continua traseul pe strada Valea Zidului, pana la intersectia cu drumul judetean (strada Cricovului), langa Brigada Silvica nr.1 Buda, in fata careia se afla amplasata o cutie postala de scrisori si unde traseul turistic se termina.
    Din acest punct se poate pleca pe traseul turistic nr. 6 (triunghi rosu) pana la locul numit "La salcii" unde se intalnesc si alte trasee turistice: triunghi albastru - catre Culmea Gogosului, punct rosu - spre Cabana Vanatorilor si cruce rosie - catre Seaua Pietricelei de unde se poate pleca spre Fantana Hotilor, pe marcaj punct albastru.
  • Traseul turistic numarul 8
    PRIMARIA CISLAU - MUCHEA CU PIETRE - FANTANA IOANEI
 
    Marcaj: punct galben
    Durata: ¾ - 1 ora
    Caracteristici: Traseu recomantat iarna turistilor bine pregatiti. Vara accesibil tuturor turistilor.
    Traseu de belvedere, traseul nr. 8, este un traseu marcat cu punct galben si are ca punct de plecare Primaria Cislau. Traseul turistic porneste din dreptul intersectiei DN 10 cu strada Culturii, din dreptul Primariei Cislau, traverseaza soseaua si urca, alaturi de traseul turistic nr. 5 (banda rosie), pe un drum de car, pe langa casa doamnei Mitroiu Maria.
    Dupa 10 minute de mers, traseul se desparte de traseul banda rosie si coteste catre stanga, urcand domol printr-o padure de fag. Dupa cinci minute de urcus, padurea se termina si se ajunge pe locul numit "Muchea Cu Pietre". Din acest loc se pot admira releele amplasate pentru telefonia mobila, dar si intreaga depresiune a Cislaului.        
    Dupa popas, se porneste pe o carare serpuitoare, ce trece pe langa nucii din poiana, lasand in stanga "putul sec" si in dreapta locul de langa liziera padurii numit "La Bordee". Traseul continua spre directia Sud pana se ajunge la Copacul Singuratic. Din acest punct traseul turistic este marcat pe pietre, bolovani, deoarece nu mai sunt nici copaci pe care sa se poata face marcajul si nici stalpi de marcaj. Traseul continua spre directia SV 10- 15 minute, pana se intalneste cu un drum de car care urca catre padure. Urmand drumul de car cativa metri, traseul coboara intr-o vale, lasand drumul sa duca spre dreapta. Dupa ce se ajunge in vale, trseul urca drept inainte si dupa 5 minute de mers, se ajunge la locul numit "Fantana Ioanei" unde exista o fantana cu cumpana. Din acest loc se poate admira peisajul inconjurator.


Fantana Ioanei

    Apa din aceasta fantana nu este buna decat pentru adapatul animalelor.
    De la aceasta fantana se poate vizita si grota "Jderului de Cislau", o grota care se afla in amonte de fantana, in directia V, la 5 minute distanta de aceasta.
  • Traseul turistic numarul 9
    SATUL BUDA (LA SALCII) - DRUMUL FORESTIER "LIMPEDEA-CRICOV" - CABANA VANATORILOR
    Marcaj: punct rosu
    Durata: ½  ora
    Caracteristici: Traseu accesibil tuturor turistilor in tot timpul anului.


Drumul forestier "Limpedea-Cricov"

    Acest traseu turistic este marcat cu punct rosu si porneste din dreptul Salciilor, de la intersectia drumului judetean ce duce in satul Buda-Craciunesti, cu drumul forestier "Limpedea-Cricov". Este un traseu frecventat de drumeti, mai ales la sfarsit de saptamana.
    Traseul merge in paralel cu inca doua trasee turistice: triunghi albastru care duce spre satul Tronari si Herghelia Cislau prin  plaiul Gogosului si tiunghi galben, care duce la "Fantana Hotilor".
    Dupa cinci minute de la plecarea in traseu, se traverseaza izvorul Cricovul Stramb si se continua mersul pe drumul forestier care duce intr-o padure de foioase.
    Traseul nu urca si nici nu coboara si, dupa 15-20 minute, face spre dreapta, despartindu-se de celelalte doua trasee care continua drumul forestier.
    Dupa alte cinci minute de mers, se traverseaza izvorul Cricov si se ajunge la Cabana Vanatorilor, locatie ce se afla construita pe partea dreapta a drumului, in sensul de mers.


Cabana Vanatorilor

    Fiind o cabana forestiera, cabana este inchisa, cheile gasindu-se la Brigada Silvica nr. 1 Buda.  Este o cabana mica, cu o singura sufragerie si o magazie pentru combustibil sau alte obiecte. Este imprejmuita cu gard, iar in fata usii de la intrare se afla construite o masa si doua bancute.
  • Traseul turistic numarul 10
    SATUL BUDA (LA SALCII) - MUCHEA GOGOSULUI - VALEA CRICOVULUI STRAMB - PE PLAI - SATUL TRONARI - HERGHELIA CISLAU - COMPLEXUL TURISTIC "2 D".
 
    Marcaj: triunghi albastru
    Durata: 3 ½ - 4 ore
    Caracteristici: Traseu nerecomandat iarna. Vara accesibil turistilor bine pregatiti si bine echipati.
    Este unul dintre principalele trasee de trecere din satul Buda-Craciunesti catre satul Tronari, ce apartine de comuna Viperesti. Traseul este marcat cu triunghi albastru si pleaca din dreptul salciilor, de la intersectia drumului judetean  cu drumul forestier "Limpedea - Cricov".
    In prima parte traseul urmeaza drumul forestier pana la ramificatia catre "Cabana Vanatorilor", mergand in paralel cu inca doua trasee turistice: traseul nr. 9, care duce la Cabana Vanatorilor si este marcat cu punct rosu, si traseul nr. 11, care duce la Saua Pietricelei si este marcat cu cruce rosie.
    De la ramificatie, traseul mai continua cca. 5 minute pe drumul forestier, dupa care face spre stanga, urcand printr-o padure de foioase, la inceput lent apoi din ce in ce mai abrupt, pana se ajunge in Muchea Gogosului unde se gaseste o padure de conifere. Se traverseaza culmea Gogosului spre Est, mergand pe un drum de padure. Drumul coboara in Plaiul Gogosului  unde se gaseste la un moment dat, pe partea dreapta, un foisor vanatoresc.
    Nu dupa multa vreme, in timp ce se coboara, pe partea dreapta apare, singura si trista, "Crucea lui Octav"- o cruce facuta din metal si care vegheaza, zi si noapte, intreaga zona. In continuare, traseul turistic mai coboara cateva minute dupa care face la dreapta, la inceput intr-un coboras lent, apoi intr-un urcus domol prin Valea Cricovului Stramb, pe un drum de car ce duce "Pe Plai", in locul numit "La Canton".
(cantonul nu mai exista). La inceput, drumul continua inainte catre directia SE, api face catre stanga, traversand izvorul Cricovul Stramb, dupa care urca domol catre dreapta, apoi spre stanga , pana se ajunge sus in plai .
    Odata ajuns "Pe Plai", turistul poate admira atat intreaga Vale a Cricovului Stramb, cat si depresiunea Cislaului, de pe cealalta parte. Tot din acest loc se mai pot vedea satul Tronari, Herghelia Cislau, localitatea Cislau, dar si satele de dincolo de raul Buzau: Ursoaia, Rusavatu, Palici si chiar Balastiera de la Viperesti.
    Dupa un mic popas, turistul va continua drumul inainte, coborand spre satul Tronari, prin cartierul rromilor.
    La intrarea in sat, traseul intalneste traseul turistic nr. 11 (cruce rosie) ce face spre dreapta, urcand catre "Saua Pietricelei", pe Culmea Dracului.
    Traseul continua pe drumul satesc, coborand spre centrul satului, numai ca, la un moment dat va face spre stanga, pe o ulita care - l va conduce pe drumet afara din satul Tronari, dar deasupra Hergheliei Cislau. Din acest loc se poate vedea intreaga Herghelie a comunei Cislau.
    Traseul continua direct spre Herghelie, coborand spre zona ingradita cu gard, dupa care trece prin mijlocul hergheliei, si continua pe aleea principala pana se ajunge la intrarea in incinta Hergheliei Cislau.


Sfatul Cailor Pur-Sange Englez

    De aici, traseul continua in linie dreapta pe drumul care duce catre D.N. 10.
    Odata ajuns la intersectia cu D.N.10, se traverseaza soseaua si se va vizita Monumentul ridicat in memora generalului de divizie Alexandru Constantinidi - cavaler al ordinului Mihai Viteazu, comandantul diviziei a II - a Cavalerie, pe Campurile Ungariei in Marele Razboi, decedat la 14 iulie 1930.


Monumentul generalului Alexandru Constantinidi
          
    De la acest monument, traseul turistic continua tot pe marcajul triunghi albastru, pe DN 10 (pe soseaua care duce spre localitatea Cislau), pana se ajunge la Complexul Turistic "2 D".
    La acest complex turistic, traseul turistic nr. 10 se termina. Tot aici se intalneste si traseul turistic nr. 2 (punct rosu), care il poate conduce pe drumet spre Statia CFR Cislau.
  • Traseul turistic numarul 11
    SATUL BUDA (LA SALCII) - DRUMUL FORESTIER "LIMPEDEA - CRICOV" - SEAUA PIETRICELEI - CULMEA DRACULUI - SATUL TRONARI
 
    Marcaj: cruce rosie
    Durata: 2  - 2 ½  ore
    Caracteristici: Traseu nerecomandat iarna. Vara accesibil turistilor bine pregatiti.
    Traseul turistic este marcat cu cruce rosie si porneste de la intersectia drumului judetean cu drumul forestier "Limpedea-Cricov", din dreptul salciilor, dupa ce se iese din padurea Baidea.
    Tot din acest loc, mai pornesc inca doua trasee, tot in aceeasi directie, astfel: traseul nr. 9 (punct rosu) spre Cabana Vanatorilor si traseul nr.10 (triunghi albastru) spre Muchea Gogosului si Herghelia Cislau, prin Valea Cricovului Stramb.
    Traseul, in prima parte merge in paralel cu celelalte trasee pana cand se face o ramificatie la dreapta, spre Cabana Vanatorilor. De aici mai continua doar alaturi de traseul triunghi albastru (nr.10), pana cand acesta face la stanga, prin padurea de foioase. In continuare traseul continua marcajul triunghi galben pana se termina drumul forestier.
    Dupa ce drumul forestier se termina, se continua mersul inainte, pe un drum de car ce a fost abandonat datorita rupturilor de teren. Se trece ruptura de teren ce a distrus drumul si se continua mersul inainte pana cand traseul face spre stanga, urcand catre culme. Ajuns sus pe culme se constata ca de fapt traseul a iesit in "Seaua Pietricelei". Din aceasta sea turistul poate sa opteze pentru trei variante:
  • Continua traseul cruce rosie si va pleca spre stanga, pe drumul ce vine din satul Tronari.
  • Se poate intoarce din traseu, coborand pana la "Cabana Vanatorilor".
  • Poate sa mearga spre dreapta, pe traseul marcat cu punct albastru, pana ajunge la "Fantana Hotilor", doarece din acest loc mai pleaca catre Vf. Pietrei traseul turistic nr.12 marcat cu punct albastru.
    Din "Seaua Pietricelei" traseul turistic "cruce rosie" continua spre stanga, pe un drum ce merge catre NV si care la inceput urca domol printr-o padure frumoasa de foioase, pana se ajunge aproape de Culmea Dracului. Din acest loc turistul va cobori lent si va putea admira in voie si nesilit de nimeni frumusetea unei paduri care il va face sa se gandeasca la povestile cu zane, pitici si vrajitoare perfide.
    Aproape de iesirea din padure drumul este blocat de coronamentul unui copac cazut. Se ocoleste copacul, pe partea dreapta, dupa care se va continua traseul. In continuare, drumul continua spre stanga si coboara catre liziera padurii. Coborand pe traseu, dupa cateva minute, se ajunge la liziera padurii unde, chiar in drum, blocand accesul, se afla un batran copac cazut la pamant, ca o bariera. Dupa ce se trece de copacul cazut la pamant se iese intr-o faneata, chiar deasupra satului Tronari.
    Pentru a se ajunge in sat, se va cobori pe langa salcia din fata, drept inainte, pana la gardul de la marginea satului Tronari. Ca punct de reper, pe partea dreapta, dar mult mai jos, se mai vede o salcie batrana, pe a carei tulpina se afla vopsit marcajul turistic cruce rosie si o sageata de orientare pentru turistii care vor urca catre padure. Asadar, se coboara pana la coltul gardului din partea dreapta, unde se va gasi un drum de tara care duce catre sat. Se merge pe acest drum pana se ajunge la drumul satesc, adica la ultima casa din sat (prima casa in sensul de mers), dupa care traseul va face spre stanga, pe drumul satesc pana se va intalni cu drumul care coboara din Plai (de la Canton) si care vine din partea stanga. Odata ajuns traseul cruce rosie la aceasta intersectie, va intalni traseul turistic nr. 10 (marcaj "triunghi albastru").
    In aceasta intersectie, traseul nr. 11 (cruce rosie) se termina, iar turistul va continua drumul pe traseul nr. 10, ori spre Cabana Vanatorilor, prin Valea Cricovului Stramb, ori spre Herghelia Cislau, prin satul Tronari.
    O atentie deoasebita trebuie sa aibe turistul cand intra in satul Tronari deoarece ajunge chiar in "cartierul rromilor" unde unele gospodarii nu au garduri iar cainii nu sunt legati. Pe timp de noapte trecerea prin acest sat se face destul de greu, atat din punct de vedere al cainilor care umbla pe ulitele "cartierului rromilor" ca la ei acasa, cat si din cauza ca acest sat nu este luminat pe timp de noapte si orientarea este mai dificila.
  • Traseul turistic numarul 12
    SEAUA PIETRICELEI - CULMEA PIETRICELEI - FANTANA HOTILOR - VARFUL PIETREI

    Marcaj: punct albastru
    Durata: ¾ - 1 ora
    Caracteristici: Traseu nerecomandat iarna. Vara accesibil turistilor bine pregatiti.
    Traseul turistic nr. 12 este marcat cu "punct albastru" si pleaca din "Saua Pietricelei", de la intersectia cu traseul turistic nr. 11 (cruce rosie).
    De la aceasta intersectie, traseul punct albastru (traseul turistic nr.12) va merge catre dreapta, spre directia SE, pe Culmea Pietricelei. Se urca si se coboara usor pana cand drumul pe care se merge va face spre stanga, ocolind muchea din fata, si urca usor catre dreapta, dupa care va cobori lent (dar nu prea mult din altitudine). Traseul va mai continua pe carare cateva minute pana cand, din cararea principala, va porni catre dreapta, o poteca abia vizibila, care urca facand o curba spre dreapta, pana se ajunge la "Fantana Hotilor" unde se va face popas.
       

La "Fantana Hotilor"
    Apa din aceasta fantana este foarte rece, limpede si buna de baut. "Fantana Hotilor" este si locatia unde marcajul punct albastru se sfarseste.
    Din acest loc si pana la Varful Pietrei mai sunt cativa metrii de strabatut. Fantana se afla amplasata la cca. 20 de metrii de baza unei stanci pe care se ridica semet Varful Pietrei.
    Dupa ce se viziteaza Vf. Pietrei si locurile inconjuratoare, turistul trebuie sa se intoarca pe acelasi traseu (punct albastru) pana la Seaua Pietricelei, de unde poate sa continue drumul pe traseul turistic nr. 11 (cruce rosie), ori spre satul Buda- Craciunesti, coborand spre stanga, ori spre satul Tronari, mergand inainte.
  • IMPORTANT DE RETINUT:
    • Se va ocroti fauna si flora.
    • Nu se vor consuma bauturi alcoolice inainte sau in timpul excursiilor.
    • In caz de furtuna sau ploaie insotita de descarcari electrice, se va parasi imediat creasta si nu se va adaposti langa copacii inalti, izolati sau langa stanca.
    • Nu se va porni de unul singur in excursie pe munte, ci in grup de minim trei persoane.
    • Se vor folosi doar traseele marcate.
    • Traseul turistic se va alege in functie de pregatirea fizica si psihica a celui mai slab din grup.
    • Nu se vor deteriora marcajele, indicatoarele si amenajarile turistice.
    • Se va folosi doar imbracamintea si echipamentul adecvat anotimpului.
    • In drumetia montana se va lua obligatoriu in rucsac harta, o lanterna si trusa de prim-ajutor.
    • Inainte de a pleca la munte se va studia traseul turistic si gradul de dificultate al acestuia si starea vremii.
    • Nu se vor arunca deseuri in zona montana. Ele se vor strange in pungi si se vor depozita la primul cos de gunoi.
  • SFATURI LA DRUM
    • Reusita unei actiuni montane, cu cazare in corturi, depinde de felul cum a fost pregatita si de masurile care sunt luate in timpul desfasurarii ei. Pentru a evita neplacerile ce s-ar ivi in momentul plecarii e bine sa se tina seama de urmatoarele:
    • echipamentul si rucsacul sa fie pregatite din vreme;
    • sa nu se plece obosit la drum;
    • sa calculam astfel timpul incat sa ajungem la locul intalnirii cu cel putin o jumatate de ora inainte de ora plecarii;
    • sa nu ne speriem de starea timpului in momentul plecarii;
    • sa-i anuntam pe ceilalti membrii ai grupului daca a intervenit ceva neprevazut care impiedica plecarea in ultimul moment.
  • ECHIPAMENTUL TURISTULUI
    • sa fie adecvat traseului propus si anotimpului in care se face excursia;
    • sa fie suficient de calduros;
    • sa fie redus la minimul necesar;
    • sa aiba calitatea de a pastra caldura corpului fara a impiedica transpiratia;
    • sa permita libertatea de miscare si sa nu cauzeze raniri;
    • sa fie decenta.
  • ASEZAREA CORTURILOR
    • existenta unui platou liber si fara inclinatii accentuate;
    • existenta unei surse de apa in apropiere;
    • sa nu distruga fanetele, pajistile destinate pasunatului sau sa impiedice recoltarea fanului;
    • se vor evita albiile raurilor, chiar daca sunt secate;
    • sa nu existe interdictii legale de asezare a corturilor.
  • FOCUL DE TABARA
    • distanta de foc de la liziera padurii sa nu fie mai mica de 100 m;
    • nu se va aseza vatra focului in apropierea corturilor si nu se va aprinde focul pe timp de furtuna sau vant puternic;
    • pentru vatra focului se scobeste o mica groapa, care se inconjoara cu pietre acoperite cu brazde;
    • focul se stinge cu mare atentie si cu mult timp inainte de parasirea locului.
    DRUM BUN, CALATORULE !




    "Scopul unui antrenament sisitematic in judo nu este numai acela de a dezvolta un corp puternic si sanatos, ci de a crea, de asemenea, intr-un barbat sau o femeie, un control perfect asupra mintii si corpului si de a-l (de a o) face gata sa preantampine orice eveniment neprevazut, fie el accident sau atac".

                                                     Jigoro Kano Bungakushi




    SEDIUL STRUCTURII SPORTIVE :
    STR. MIHAI VITEAZU BL. A-7, SC. A, ET. 2, AP. 10
    LOCALITATEA CISLAU, JUDETUL BUZAU, COD 127185
    TELEFON: 0740.248725, 0766.15264, 0238.551890

        CERTIFICAT DE IDENTITATE SPORTIVA Nr. 0015340/ 02.06.2004
  • Durata de functionare : nedeterminata.
  • Nr. de identificare din Registrul Sportiv: BZ/ A2/ 00143/ 2004
  • Registrul Special Nr. 172

    CERTIFICAT DE INREGISTRARE FISCALA  MFP
  • Autorizatie: H.J. 703/ 2004; 50-6/ 18934
  • Codul de inregistrare fiscala (C.I.F.): 16535256/ 22.06.2004

    CONSILIUL DIRECTOR AL JUDO CLUB "ZENIT" CISLAU
  
  • PRESEDINTE - JRS. MATEI TUDOR      
  • VICEPRESEDINTE - JRS. MATEI CLAUDIA
  • DIRECTOR TEHNIC - MATEI GHEORGHE
  • SECRETAR - MATEI MARK
  • MEMBRU - DRAGHICI IRINEL - FLORINEL 

    COMISIA DE CENZORI:
  • PRESEDINTE - SPIREA VASILE
  • MEMBRU - SPIREA IONEL
  • MEMBRU - PASA DALIA - FLORENTA

    CULORILE REPREZENTATIVE:
  • Prima culoare - ALB - simbolul florii de cires ( a judo-ului );
  • A doua culoare - ALBASTRU - simbolul Zenit-ului.


    ORGANISMELE DE LUCRU ALE J.C. "ZENIT" CISLAU
  • Comisia de Competitii,legitimari si Transferari
  • Comisia de Disciplina
  • Comisia de Arbitraj
  • Comisia de acordare a gradelor Kyu si a Clasificarii Sportive
  • Comisia Tehnico-Metodica
  • Comisia de Media, Marketing si Imagine

    COLECTIVUL TEHNIC AL J.C. "ZENIT" CISLAU

  •  MATEI TUDOR - SENSEI 2 DAN JUDO
  •  SPIREA VASILE - SEMPAI, KYU 1
  •  SPIREA IONEL - SEMPAI, KYU 1
  •  CISMARU NICOLAE - ARBITRU, KYU 1

    Judo Club "Zenit" Cislau are in instruire sportivi judoka la toate categoriile de varsta si greutate, atat la masculin, cat si la feminin.

    GRUPELE DE JUDOKA ALE J.C. "ZENIT" CISLAU
  • LOTUL SECTIEI DE JUDO
  • GRUPA DE PERFORMANTA
  • GRUPA DE AVANSATI
  • GRUPA DE INITIERE

    CATEGORIILE DE VARSTA ALE SPORTIVILOR JUDOKA
  • SENIORI - U - 23
  • TINERET -  U - 20
  • JUNIORI - U - 17
  • COPII - U - 15
   
JUDO-ul este astazi un sport indragit si cautat nu numai de cei mari, ci si de copii. El deriva din JUJUTSU, din acesta din urma fiind scoase actiunile periculoase pentru organism. Primul caracter "JU" este definit ca principiul cedarii sau al nonrezistentei, adica "te supui pentru a invinge". Al doilea caracter "DO" este definit ca "drumul spre perfectiune".
    JUDO ="Eficacitate maxima cu minim de efort".



                                                                    Jigoro Kano Bungakushi

    Intemeietorul Judo-ului modern a fost maestrul JIGORO KANO BUNGAKUSHI care s-a nascut la 18 octombrie 1860 in orasul Mikage din Japonia. In anul 1882 a fondat prima scoala de Judo-Kodokan pe care a stabilit-o in templul Eisogi din Tokyo. Jigoro Kano moare la 5 mai 1938 si este primul si singurul judoka care a obtinut 12 DAN JUDO in lume (grad obtinut post-mortem).
    Primele campionate ale Japoniei au loc in anul 1934.
    Judo devine disciplina olimpica in anul 1964, la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
    In momentul desfasurarii primului Campionat mondial de judo (3-5 mai 1956) din Japonia, in lume existau deja trei federatii continentale: Uniunea Europeana de Judo ( U.E.J.), Uniunea Panamericana de Judo ( U.P.J.) si Uniunea Asiatica de Judo ( U.A.J.).
    Forul supreme care coordoneaza miscarea sportive in judo este Federatia Internationala de Judo ( F.I.J.). Aceasta este formata di federatiile nationale oficiale care sunt afiliate la Uniunile Continentale.
    In anul 1929 Keishichi Ishiguro, unul dintre judoka japonezi trimisi de Kano in Europa, in cadrul campaniilor de popularizare ale judo-ului, ajunge si la Bucuresti, unde face demonstratii publice si tine un curs de trei luni.
    In anul 1930, profesorul Emilian teaca infiinteaza primul "Club de Judo" care are o existenta efemera in Bucuresti.
    In anul 1957, JUDO a fost recunoscut oficial ca sport in Romania.



   

    Prima intalnire oficiala intre echipe romanesti (Scoala sportiva de elevi, antrenor Florian Frazzei, cu Uzinele de vagoane Arad, antrenor Mihai Botez) a avut loc in anul 1959.
    Prima competitie internationala de judo organizata la Bucuresti, s-a desfasurat in 1962, intre echipa de tineret Bucuresti si echipa franceza FSGT ( competitie arbitrata de primul arbitru roman de judo – Vasile Gotelet.
    In anul 1968, judo devine sport national si in tara noastra, prin crearea Federatiei Romane de Judo ( F.R.J.). In acelasi an, are loc prima competitie republicana. Presedintele F.R.J. a fost general marinescu Paul si secretar general Anton Muraru. La infiintarea F.R.J. au fost sase antrenori si zece instructori de judo.
    In judetul Buzau exista Asociatia Judeteana de Judo ( A.J.J. ) care este afiliata la Federatia Romana de Judo. Din cadrul A.J.J. Buzau fac parte patru cluburi sportive care au sectii de judo. Acestea sunt:
  • Clubul Copiilor Ramnicul Sarat - antrenor prof. Tivga Nicolae;
  • Clubul Sportiv "Metalul-Beta" Buzau - antrenor Nicola Ioana;
  • Clubul Sportiv "Sakura" Buzau - antrenor ec. Burhala Florin;
  • Judo Club "Zenit" Cislau - antrenor jrs. Matei Tudor.
    Biroul de Conducere al Asociatiei Judetene de Judo Buzau este format din :
  • Presedinte = antrenor Bratosin Costel - 1 DAN JUDO ;
  • Vicepresedinte = antrenor ec.Burhala Florin - 3 DAN JUDO ;
  • Director Tehnic = antrenor jrs. Matei Tudor - 2 DAN JUDO ;
  • Secretar = antrenor Nicola Ioana - 1 DAN JUDO ;
  • Membru = antrenor prof. Tivga Nicolae - 1 DAN JUDO .

    Sectia de judo "Zenit" Cislau a fost infiintata la data de 1 decembrie 1984 de catre judoka Matei Tudor - Kyu 2 Judo, dar abia in anul 1987 a fost recunoscuta oficial si afiliata la Federatia Romana de Judo.



    Venind in intampinarea dorintei celor ce doresc sa descifreze tainele acestui sport cu multiple valente educative, JUDO CLUB "ZENIT ” CISLAU, din localitatea Cislau judetul Buzau, si-a deschis larg portile in fata locuitorilor de pe Valea Buzaului. Asa se explica, intre altele, faptul ca in prezent judo-ul din frumoasa depresiune a Cislaului a crescut substantial si ca, an de an, rezultatele obtinute de catre judoka de la Zenit sunt tot mai numeroase si mai bune.
    Anual, in a doua jumatate a lunii septembrie, Judo Club “ Zenit ” Cislau organizeaza CUPA “ ZENIT ”, competitie interjudeteana pentru copii si juniori (M+F). Pentru judoka care s-au clasat pe locurile I, II si III la individual, se acorda medalii si diplome, iar primele trei echipe primesc cupe si diplome.
     Fiecare editie a Cupei “ ZENIT ” a cunoscut marii ei campioni, marile ei surprise, marile si delicatele probleme de organizare, dar in final fiecare competitie a marcat un pas inainte pe calea unitatii intre cluburile de judo din tara.



    Pe de alta parte, editiile Cupei "ZENIT" au avut un rol decisive in dezvoltarea si perfectionarea antrenamentelor sportivilor judoka de la Judo Club "Zenit" Cislau.
    Viitorul judo-ului de la "Zenit" Cislau va depinde de nivelul la care vor fi instruiti elevii de astazi in principiile de baza ale acestui frumos sport. Aceasta deoarece elevii de astazi vor fi instructorii de maine.
    In prezent, in cadrul Judo Club "Zenit" Cislau functioneaza doua sectii de judo:
  • Sectia de judo "Zenit" Cislau (cu dojo in localitatea Cislau judetul Buzau).
    Are peste 50 de judoka, dintre care 30 judoka legitimati. Este condusa de catre sensei Matei Tudor. Sectia are grupe de performanta, avansati si initiere.
  • Sectia de judo "Zenit" Viperesti (cu dojo in localitatea Viperesti judetul Buzau).
    Are 30 de judoka, dintre care 10 judoka legitimati. Este condusa de catre sempaii Ion si Vasile Spirea. Ambele sectii de judo, in competitiile oficiale sau amicale, reprezinta Judo Club "Zenit" Cislau judetul Buzau, dupa cum urmeaza:

    Lotul JC "Zenit" Cislau
  • IOSIF MIHAELA - KYU 1
  • MATEI MARK - KYU 1
  • STROE ANDREEA - KYU 1
  • ARMANCU BOGDAN - KYU 2
  • BARAGOI ADELINA - KYU 2
  • MATEI VERONICA - KYU 2
  • MITROIU ANDREI - KYU 2
  • CISMARU FLORIAN - KYU 3
  • DRAGHICI IRINEL - KYU 3
  • IUJA PETRUTA - KYU 3
  • TRANDAFIR IONUT - KYU 3
  • TUDORANCEA GABRIEL - KYU 3
  • VADUVA IULIANA - KYU 3
  • VLAD VALENTIN - KYU 3
    Grupa de performanta

  • FILICA ROXANA - KYU 3
  • MIHAI ALEXANDRU - KYU 3
  • NEGOITA FLORINA - KYU 3
  • TOADER CARMEN - KYU 3
  • TUDORANCEA ANDREEA - KYU 3
  • VIDRASCU IULIAN - KYU 3
  • ARSENIE ALIN - KYU 4
  • BOGZA MIHAI - KYU 4
  • EPURE ELENA - KYU 4
  • FLOREA ELVIS - KYU 4
  • FRONE ANDREI - KYU 4
  • GHITA ELVIS - KYU 4
  • LUPU DRAGOS - KYU 4
  • MANEA DORINEL - KYU 4
  • NITU ADRIANA - KYU 4
  • PRALEA FELICIA - KYU 4
  • SIMOIU ION - KYU 4
  • SPIREA ADRIAN - KYU 4
  • TAPU SEVERICA - KYU 4

    Grupa de avansati
  • LEFTER OANA - KYU 3
  • SAVA GEORGIANA - KYU 3
  • CISMARU COSMIN - KYU 4
  • CONSTANTINESCU IONUT - KYU 4
  • CRISTEA BOGDAN - KYU 4
  • DOBRE SORINA - KYU 4
  • GALMEANU ROXANA - KYU 4
  • IOSIF COSTEL - KYU 4
  • IUJA DAN - KYU 4
  • SPIREA OCTAVIAN - KYU 4
  • BANICA ALBERT - KYU 5
  • BANICA CRISTINA - KYU 5
  • BANICA EUSEBIU - KYU  5
  • BUCUR NICOLETA - KYU 5
  • BUGA IONUT - KYU 5
  • BUNGET FLORENTINA - KYU 5
  • CRACIUN AUREL - KYU 5
  • FILICA LOREDANA - KYU 5
  • FLOREA CATALIN - KYU 5
  • FLOREA LOREDANA - KYU 5
  • IOANA ANDA -  KYU 5
  • NASTASE NICOLAE - KYU 5
  • ONCIOIU DIANA - KYU 5
  • OPREA EUGENIA - KYU 5
  • POPA STEFAN - KYU 5
  • STOICA SILIU - KYU 5
  • TELEGEANU CATALIN - KYU 5
  • VALEANU MIHAI - KYU 5
  • VALEANU MIHAIELA - KYU 5
  • ZAHARIA VIORELA - KYU 5

    Grupa de initiere
  • MITROIU GEORGIAN - KYU 5
  • CLOANDA COSMIN - KYU 5
  • CURELEA NEDELCU CLAUDIA - KYU 5
  • LANGA FLORIN - ION - KYU 5
  • LUNTRARU ANDREEA - KYU 5
  • MATEI GEORGIANA - KYU 5
  • STEFAN RALUCA - KYU 5
  • URSULET TUDOR - KYU 5
  • VINTILA CONSTANTIN - KYU 5
  • BUCUR FLORIN - KYU 6
  • CINAR TOLUNAY - KYU 6
  • CHIOJDOIU SILVIU - KYU 6
  • CHIRIAC IONUT - KYU 6
  • CURELEA NEDELCU SIMONA - KYU 6
  • FRONE STEFAN - KYU 6
  • GHERGHE IULICA - KYU 6
  • MANEA EMANUEL - KYU 6
  • MARGINEANU VLAD - KYU 6
  • OANCEA DAN–MADALIN - KYU 6
  • POSTOLACHE RALUCA - KYU 6
  • PISLARU LUMINITA - KYU 6
    Practicarea Judo-ului nu este un simplu exercitiu fizic. In aura lui sunt incluse anumite legi morale. In cadrul J.C. "ZENIT" CISLAU este obligatorie disciplina severa si supunerea neconditionata care exclude orice fel de opozitie.
    Hotia, violenta, minciuna, crima, sunt repudiate. Incalcand acestea, judoka (avand in vedere etica sportivului de Budo) se face vinovat fiind sanctionat de la avertisment verbal pana la ecluderea din cadrul sectiei de judo.
    Este de stiut ca in orice sport de performanta nu se poate ajunge la rezultate exceptionale fara ca sportivul respectiv sa nu duca in paralel cu antrenamentul fizic, o viata exemplara de cumpatare, tarie de caracter si seriozitate.

     Fiecare judoka de la "ZENIT", ce a urcat pe podiumul de premiere, a muncit ore si ore pentru a cunoaste gloria. Fiecare medalie isi are povestea sa. Fiecare judoka isi are locul sau binemeritat in galeria celor mai buni sportivi ai Judo Club "Zenit" Cislau judetul Buzau. Oricat de mult s-ar antrena sportivii judoka, nu toti ocupa un loc pe podiumul de premiere, dar singura recompense ce le ramane este satisfactia pe care o au cand spiritual le domina corpul.
    Deci, filozofia judo-ului se poate exprima in putine cuvinte: "Orice notiune de victorie sau infrangere este depasita".
    JUDO nu se practica pentru lauda ca ai invins sau ca ai luptat cu un mare campion, ci pentru perfectionarea propriei personae. Lupti ca sa-ti cunosti propriile deficiente, propriile limite. Adversarul este un partener care te obliga sa dai din tine tot ceea ce ai mai bun. Si pentru acest lucru trebuie sa fi mai rapid, mai indemanatic, mai curajos, mai hotarat si mai modest.

    Principii de intelepciune in Judo
  • Nu te grabi cand judeci, fii rapid cand actionezi.
  • Pastreaza un permanent contact cu universul interior al adversarului.
  • Sa vezi totul.
  • Ceea ce conteaza mai mult intr-o lupta sunt in primul rand ochii, apoi picioarele, apoi curajul si abia dupa aceea forta.
  • Adevaratul adversar de invins este in noi insine.
  • Cunoaste-l pe adversar, cunoaste-te pe tine si vei fi de neanvins.
  • Stejarul se poate rupe, dar salcia rezista la vijelie.

    Deviza unui judoka combativ este sa nu cedeze pana in ultimul moment si sa mentina un necrutator atac impotriva adversarului. Sa-si faca intodeauna curaj, sa ia initiativa din primul moment si sa-si inlature teama. Indiferent de situatia care se prezinta intr-un randori sau shiai, atata timp cat are spirit de lupta si dorinta de a castiga, va descoperi intotdeauna o cale spre victorie.




    JUDO ESTE O ARTA PE CARE CONTINUI SA O INVETI LA ORICE VARSTA.
    JUDO NU SE PRACTICA PENTRU LAUDA CA AI INVINS SAU CA AI LUPTAT CU UN MARE CAMPION, CI PENTRU PERFECTIONAREA PROPRIEI PERSOANE.
    PRACTICAND JUDO ITI CUNOSTI PROPRIILE LIMITE SI ITI CULTIVI LIBERTATEA INTERIOARA FARA A LOVI NICIODATA NIMIC.








* Pentru vizualizarea fisierelor PDF aveti nevoie de Adobe Acrobat Reader (http://www.adobe.com)
Fisiere: